Είστε έτοιμοι να πάτε το πρωινό σας ρόφημα σε ένα νέο επίπεδο; Και να αντικαταστήσετε τον καφέ ή το τσάι σας με την ευεργετική πράσινη σκόνη που ακούει στο όνομα μάτσα (matcha); Τώρα θα μου πείτε τι είναι το μάτσα; Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας πράσινο τσάι από την Ιαπωνία σε μορφή πράσινης σκόνης που παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού από τις νεαρές κορυφές του φυτού και συνοδεύει την παραδοσιακή Ιαπωνική τελετή του τσαγιού.

Η προετοιμασία του matcha διαρκεί αρκετές εβδομάδες και 3 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, τα φύλλα του φυτού καλύπτονται και σκιάζονται, γεγονός που επιβραδύνει την ανάπτυξη, διεγείρει την αύξηση των επιπέδων της χλωροφύλλης, δίνει στα φύλλα μια πιο σκούρα πράσινη απόχρωση και προκαλεί την παραγωγή των αμινοξέων και ειδικότερα του αμινοξέος L-Theanine. Μόλις μαζευτούν, τα φύλλα ατμίζονται και αφού στεγνώσουν καλά, αλέθονται με πέτρες και έτσι δημιουργείται η έντονα πράσινη σκόνη.

Matcha_tea

Το μάτσα είναι πλούσιο σε κατεχίνες, καροτένια και βιταμίνες Α, Β, C, περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι και αυτό συμβαίνει επειδή καταναλώνουμε όλο το φύλλο του τσαγιού και όχι μόνο το αφέψημα.

Με όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί να θεωρηθεί ένα ακόμη superfood. Και δεν είναι μόνο αυτά. Τι άλλο;

Τσάι κατά του λίπους; Έρευνες έρχονται να δείξουν ότι όχι μόνο το τσάι μάτσα ενισχύει τον μεταβολισμό, αλλά κατέχει και λιποδιαλυτικές ιδιότητες, αποτρέποντας την ανάπτυξη των λιποκυττάρων.

Τσάι κατά των ασθενειών; Τα συμπυκνωμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών και οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση γρίπης και ασθενειών, καθώς και στην πρόληψη του καρκίνου.

Καθημερινή αποτοξίνωση; Νέα μελέτη αναφέρει ότι μια ημερήσια δόση matcha δρα προστατευτικά για το συκώτι και τα νεφρά, ενώ άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Η σκόνη μάτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πέρα από το τσάι μας, και στο φαγητό: σε χυμούς, σαλάτες και φρουτοσαλάτες, στο γιαούρτι μαζί με άλλα φρούτα ή ακόμα και σε γλυκά.

Θα το βρούμε και στην Ελλάδα σε εξειδικευμένα βέβαια καταστήματα τσαγιού σε λιγάκι τσιμπημένες τιμές και κυκλοφορεί σε 2 ποιότητες, η μία ειδικά για ζαχαροπλαστική.

Τι λέτε; Το δοκιμάζουμε;