Δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Ναι, υπάρχουν και καλά λιπαρά που αξίζουν μια θέση στην διατροφή μας. 

Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά, τα μονοακόρεστα λίπη βοηθούν στη μείωση της λεγόμενης κακής χοληστερίνης και στην ενίσχυση της καλής.

Τα λιπαρά αυτά είναι από τα μακροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν μια σειρά από λειτουργίες του σώματος μας και μας γεμίζουν ενέργεια.

Για να δούμε μερικά από αυτά:

Πηγή: fitsugar.com

Πηγή: fitsugar.com

  • Αβοκάντο: Το φρούτο αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ινών, βιταμίνων C, E και του συμπλέγματος Β, . Πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, μειώνει τη χοληστερίνη, ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία και βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη. Επίσης, περιέχει γλουταθειόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Σολωμός: Λιπαρό ψάρι πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ω3 με αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, την πρόληψη της τύφλωσης λόγω ηλικίας (εκφύλιση ωχράς κηλίδας), καθώς και στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη
  • Καρύδια: Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων Ω-3, με αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Μειώνουν και αυτά τη χοληστερόλη LDL, ενώ περιέχουν, επίσης, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, ριβοφλαβίνη, και σελήνιο.
  • Ελαιόλαδο: Πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, χλωροφύλλη, μαγνήσιο και σε μονοακόρεστα λιπαρά μπορεί να μειώσει και αυτό με τη σειρά του τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και να απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτες, το extra παρθένο ελαιόλαδο έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ναι, λοιπόν, στην κατανάλωση των καλών λιπαρών, αλλά πάντα με μέτρο!