Και η διατροφή είναι μόδα και συνεχώς αλλάζει, ανανεώνεται και δημιουργεί νέες τάσεις. Έτσι κατά καιρούς όλο και κάποιο καινούριο συστατικό μπαίνει στις κουζίνες μας, που το σύγχρονο μάρκετινγκ έρχεται να το βαπτίσει ως τη νέα σουπερτροφή και να το κάνει γνωστό σε όλο τον πλανήτη.

Συνήθως πρόκειται για τροφές και υλικά που άλλοι λαοί τα συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή, αλλά δεν είναι το ίδιο διαδεδομένα στους δυτικούς γαστρονομικούς παράδεισους.  Κάθε τόπος και κάθε κλίμα, άλλωστε, έχει τα δικά τους χαρακτηριστικά και καλλιεργεί τα δικά του συστατικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που όχι μόνο στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αλλά και στην κουζίνα μας ξεπροβάλλουν πια προϊόντα όπως η κινόα, οι chia σποροι, το νερό καρύδας, το kale και πολλά άλλα.

Ο λόγος τώρα για την jicama (προφέρεται τζίκαμα ή χικάμα για τους λατινοτραφείς), για ένα ελαφρώς γλυκό και τραγανό λαχανικό, από το οποίο τρώγεται μόνο η ρίζα. Προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και ειδικά από το Μεξικό και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η Μεξικάνικη γλυκοπατάτα.

jicama

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μάλιστα ένα φλιτζάνι ωμές φέτες jicama περιέχει περισσότερο από 24 mg βιταμίνης C και, όπως όλες οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, καταπολεμώντας τις ρυτίδες και δίνοντας υγιή λάμψη στο δέρμα μας.

Επίσης, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ινουλίνης, ένα προβιοτικό που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.

Η jicama μπορεί να μαγειρευτεί, να γίνει πουρές ή να σερβιριστεί και ωμή σε μικρά κομματάκια μέσα στη σαλάτα. Τώρα πού μπορούμε να την βρούμε στην Ελλάδα, θα σας γελάσω. Μάλλον θα πρέπει να περιοριστούμε στα δικά μας εποχιακά και εξαιρετικά νόστιμα λαχανικά..