Όταν ακούμε τον όρο οστεοπόρωση το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι να καταναλώνουμε σχεδόν αποκλειστικά γαλακτοκομικά προϊόντα για να την καταπολεμήσουμε. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι όλη η αλήθεια. Πιο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον καφέ και το αλκοόλ και να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ και βόριο.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτά;

Τα πράσινα φασολάκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ που ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό (φολικό) οξύ, δύο θρεπτικά συστατικά που δρουν προστατευτικά για την υγεία των οστών, όπως και το μπρόκολο, που είναι πλούσιο και σε βιταμίνη C και βελτιώνει σημαντικά την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το αγαπημένο μας λάχανο.

broccoli

Μπορεί το μαρούλι να είναι κάπως παρεξηγημένο και να έχει μικρή διατροφική αξία, αλλά περιέχει τα συστατικά εκείνα που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών μας, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Κ1 και βόριο. Το σπανάκι και αυτό με τη σειρά του χάρη στη βιταμίνη Β6, στο μαγνήσιο και ασβέστιο που περιέχει, προστατεύει τα κόκκαλά μας και ειδικά, αν προσθέσετε λεμόνι, που κάνει το σπανάκι να βγάλει όλα του τα θρεπτικά συστατικά. Το λεμόνι, άλλωστε, από μόνο του βοηθάει και αυτό στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.asparragus

Άλλες τροφές, όπως ο μαϊντανός που μειώνει τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών, των κυττάρων εκείνων που μπορούν να κάνουν τα οστά πιο εύθραστα, τα σπαράγγια,  που είναι και της εποχής, η βρώμη και το πράσινο τσάι συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία των οστών μας.

Ας χτίσουμε, λοιπόν, τα οστά μας γερά και υγιή!