Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να καταναλώνετε μόνο τα προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων γύρω από το σπίτι σας; Αν ήδη το κάνετε, τότε μάλλον ανήκετε στο κίνημα των locavores (ή “τοποφάγων” ελληνιστί). Το κίνημα των locavores που ξεκίνησε από την πρωτοβουλία τεσσάρων γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2005, πρεσβεύει ακριβώς αυτό: να καταναλώνουμε τρόφιμα που παράγονται τοπικά, είτε στο ίδιο το σπίτι μας είτε από τοπικούς παραγωγούς.

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις υψηλές τιμές των προϊόντων στα supermarkets, τις συχνά καταστρεπτικές επιπτώσεις στη συντήρηση των τροφίμων, αλλά και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, πολλοί locavores καλλιεργούν σε ταράτσες και κήπους φρούτα και λαχανικά, που προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Άλλωστε, σήμερα εκτιμάται ότι τα τρόφιμα διανύουν κατά μέσο γύρω στα 2.500-5.000 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας, απόσταση που έχει αυξηθεί κατά 25% μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις διατροφικές μας ρίζες;