Από όλες τις εθνικές κουζίνες, αυτή που περισσότερο πετυχαίνει το συνδυασμό γευστικού και υγιεινού φαγητού είναι η γιαπωνέζικη, με διαφορά. Αλλά το ο,τιδήποτε γιαπωνέζικο δεν νοείται χωρίς απόλυτη, ανατριχιαστική, ψυχαναγκαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και στο design.  Σε αυτό το πνεύμα έγκειται και η πρακτική του bento.

Tα bento ή obento δεν είναι άλλο από τα γνωστά μας lunch boxes – αλλά σε τίποτα δεν μοιάζουν με τα ελληνικά ταπεράκια με το φαγητό.  Βασίζονται σε τρεις αρχές:

  • οι μερίδες είναι τόσες ακριβώς όσο χωράνε τα παραδοσιακά (μικρά και πανέμορφα) κουτιά bento
  • η αισθητική πρέπει να είναι αντίστοιχη της νοστιμιάς
  • ο χρόνος προετοιμασίας πρέπει να είναι λίγος, π.χ. 20 λεπτά

Η ομορφιά τους δηλαδή είναι η ομορφιά του εφήμερου, αυτού που χαίρεσαι στο lunch break σου για λίγα δευτερόλεπτα πριν το καταβροχθίσεις.

bentobentobentobento

Δείτε κάποια από τα ωραιότερα bento εδώ.